FOR afgeschaft: hoe verder met uw pensioenopbouw?

De opbouw van de fiscale oudedagsreserve (FOR) voor ondernemers voor de inkomstenbelasting is per 1 januari 2023 gestopt. Wat betekent dit voor uw pensioenopbouw? Wat kunt u als ondernemer zelf doen? En welke soorten pensioenvoorzieningen zijn er?

Nieuws
Datum: 16-03-2023

Wat is de FOR?

De FOR geldt voor de ondernemer voor de inkomstenbelasting. De FOR heet dan wel oudedagsreserve, maar is geen pensioen. Bij sparen voor uw pensioen zet u geld opzij voor uw oude dag. De FOR is niets meer dan een uitstel van belasting op een deel van de winst van uw bedrijf, dat u uiteindelijk meestal belastingvoordeel oplevert. U kunt dit onbelaste deel van de winst apart zetten op een geblokkeerde bankspaarrekening of een lijfrente kopen. Veel ondernemers gebruiken het geld in hun onderneming.

Wat is er veranderd?

Per 1 januari 2023 kunt u geen nieuwe FOR meer opbouwen.

  • Had u al een FOR opgebouwd? Dan kunt u dit bedrag gewoon laten staan. Het bedrag dat u al had opgebouwd en de voorwaarden voor dat bedrag blijven hetzelfde. U kunt geen nieuwe bedragen meer toevoegen.
  • U kunt ook uw FOR aflossen en gebruiken voor de aankoop van een lijfrente of banksparen. Zo stelt u uw pensioengeld veilig en heeft u geen onverwachte belastingschuld op het moment dat uw pensioen ingaat.
  • Lost u uw FOR af maar doet u er verder niets mee? Dan wordt het vrijgekomen FOR-bedrag opgeteld bij uw inkomen van dat jaar. U betaalt er inkomstenbelasting over. Let op dat u dat geld ook echt beschikbaar hebt. Dan kunt u de aanslag meteen betalen en krijgt u geen belastingschuld.

Soorten pensioenvoorzieningen

U kunt als ondernemer op een aantal manieren een pensioen opbouwen naast uw AOW. Of extra pensioen als u al bij een verplicht pensioenfonds aangesloten bent. U kunt producten en spaarmethoden met elkaar vergelijken, zodat u inzicht krijgt in het rendement. Als onafhankelijk financieel adviseur helpen wij u hier graag bij.

Hieronder vindt u een aantal alternatieve spaarmanieren voor uw pensioen. U kunt ze ook met elkaar combineren, dat kan meer rendement en flexibiliteit bieden.

1. Privé sparen of beleggen
Als u privé spaart, dan is een deel vrijgesteld van belasting. Dat heet het heffingsvrij vermogen. Wat daarboven zit wordt belast in box 3 van de inkomstenbelasting. Een nadeel van privé sparen is dat bij een lage rente uw vermogen nauwelijks groeit. Spaarbeleggen heeft meer risico, maar levert op de lange termijn mogelijk hogere rendementen op.

2. Banksparen of fiscaal pensioensparen
Het bedrag dat u hierbij maandelijks aan pensioen spaart mag u tot een bepaald maximumbedrag als aftrekpost opgeven. Over het saldo van uw bankspaarrekening betaalt u geen belasting in box 3 van de inkomstenbelasting. U mag zelf de start van de periodieke uitkeringen bepalen. Dat mag tot uiterlijk vijf jaar na de AOW-leeftijd van de rekeninghouder. Tot dan staat het geld vast.

3. Sparen via een commerciële pensioenaanbieder
Commerciële aanbieders, bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij, bieden onder andere lijfrentes, een koopsompolis en zzp-pensioenen aan. Bij een zzp-pensioen is de inleg ook meteen een buffer bij arbeidsongeschiktheid. Want als u arbeidsongeschikt raakt, kunt u uw zzp-pensioen laten uitkeren om van te leven.

Zorg voor pensioenopbouw

Bouwt u nog geen pensioen op? Houd er rekening mee dat alleen AOW niet voldoende kan zijn om uw levensstijl na pensionering voort te zetten. Daarbij maakt uw leeftijd niet uit. Hoe eerder u begint, hoe gemakkelijker het is om een pensioen bij elkaar te sparen waar u later goed van kunt rondkomen. Of zelfs eerder van met pensioen kunt gaan.

Meer weten?

Heeft u vragen over uw ondernemerspensioen? Wij geven u graag persoonlijk advies. Neem gerust contact met ons op.

Bron: KVK

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.