Herfsttips voor de auto

De herfst doet langzaam zijn intrede in Nederland. En nu de klok een uur is teruggezet, zijn ook de dagen weer korter geworden. Tijdens het najaar moeten automobilisten rekening houden met slecht zicht en bijvoorbeeld een nat wegdek, maar ook laagstaande zon komt veel voor. Om de kans op pech in de herfst zo klein mogelijk te maken, kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Wij geven een paar handige tips.

Nieuws
Datum: 06-11-2020

Een goede airco, ook in het najaar belangrijk
Veel automobilisten kennen het: beslagen ruiten vlak voor vertrek. Dit wordt veroorzaakt door vochtige lucht in de auto. Bijvoorbeeld van een natte jas, of ademdamp. Beslagen ruiten zijn niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk. Een goed werkende airconditioning lost dit probleem snel op. Zodra je de airco aanzet, vervangt de droge lucht uit de airco de vochtige damp in de auto. Een goed werkende airco is dus belangrijk. Ook in de winter. Een aanrader dus om de airco goed te (laten) controleren.

Een zonnebril tegen laagstaande zon
De zon staat in het najaar een stuk lager boven de horizon dan in de zomer. Je kunt daardoor sneller verblind worden. Helemaal als het geregend heeft, kan het zicht bij laagstaande zon slecht zijn. Om het zicht optimaal te houden, is het belangrijk om de ruiten van de auto goed schoon te houden. Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Daarnaast is het aan te raden om een goede zonnebril in de auto te hebben liggen. Gebruik bij voorkeur een zonnebril met polariserende glazen. Deze filteren het licht en kleuren snel mee bij verandering van het licht. Bij fel zonlicht verkleuren de glazen tot een donkere tint. Bij bewolkt weer lichten de glazen op, zodat je altijd helder zicht hebt.

Check de verlichting
Om ervoor te zorgen dat je zelf niet over het hoofd wordt gezien, is het voeren van verlichting erg belangrijk. Wij adviseren daarom om de werking van de verlichting te controleren. Groot licht, dimlichten, knipperlichten, remlichten en mistlampen. Bij koude temperaturen kunnen oude lampen soms ineens kapot gaan. Als de verlichting van de koplamp kapot is en je vervangt deze zelf, dan raden wij aan meteen beide lampen te vervangen. Daarmee voorkom je dat je twee verschillende soorten licht voert.

Goede banden
Als het regent, dan heeft een auto minder goed grip op het wegdek. Het is daarom belangrijk om banden te gebruiken die voldoende profiel hebben. Daarmee voorkom je aquaplaning. Ook is het belangrijk om de snelheid te minderen als het regent. Aquaplaning kan namelijk ontstaan doordat de banden het overtollige water niet snel genoeg kunnen wegwerken. Houd bij regen ook altijd een meer afstand dan normaal. De remweg wordt namelijk langer. Winterbanden zijn een absolute aanrader. Deze blijven elastischer bij lage temperaturen en leveren meer grip bij water, sneeuw en ijs.

Denk aan een goede Pechhulp Verzekering
Ondanks alle goede voorbereidingen kan het toch gebeuren dat uw klant met pech komt te staan. Adviseer uw klant daarom de Pechhulp Verzekering van Allianz Global Assistance. Daarmee rekent uw klant op snelle en professionele hulp bij pech. En om het afsluiten nu extra aantrekkelijk te maken, krijgt uw klant 25% korting op zijn premie als u de verzekering in november of december voor hem afsluit. U leest meer over deze actie in dit bericht.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.