Wat als uw reisgenoot de vakantie afzegt?

U gaat een leuke reis maken samen met een vriend of vriendin. Maar hij of zij moet vanwege omstandigheden de reis annuleren. Voor u is de lol er dan ook af. Hoe zit het dan met uw verzekering, mag u ook annuleren? Dat hangt af van de voorwaarden.

Nieuws
Datum: 12-06-2024

Wanneer uw reisgenoot jullie reis annuleert, wilt u misschien ook niet meer gaan. Omdat u dan alleen moet reizen. Het is echter niet vanzelfsprekend dat u op basis van uw eigen doorlopende annuleringsverzekering uw annuleringskosten vergoed krijgt.

Voorwaarden

Onderzoeksbureau MoneyView deed daar onderzoek naar en bekeek 44 doorlopende reisverzekeringen. Bijna altijd is annulering vanwege het annuleren van een reisgenoot gedekt en vijf producten stellen geen extra voorwaarden. De andere producten dekken deze kosten echter alleen wanneer aan (een combinatie van) bepaalde voorwaarden is voldaan. Bijvoorbeeld: uw reisgenoot moet zelf ook verzekerd zijn, dezelfde heen- en terugreis hebben geboekt als uzelf, u moet door het annuleren van de reisgenoot alleenreizend worden en u en uw reisgenoot moeten samen vermeld staan op de boekingsbevestiging van de reisorganisatie.

Let op: u kunt ook bij het boeken van de reis een kortlopende annuleringsverzekering sluiten die het hele gezelschap verzekert.

Familieleden en huisdieren

Een annuleringsverzekering is fijn om te hebben wanneer u plotseling niet op reis kunt. Eerder vergeleek MoneyView de dekking van verschillende aanbieders. Bij alle aanbieders zijn de annuleringskosten van een reis vanwege een plotseling ernstig ongeval, levensbedreigende ziekte of overlijden van een verzekerde of een familielid in de eerste (kinderen, ouders) of tweede graad (broers, zussen) gedekt. Bij een familielid in de derde graad, zoals een oom of tante of uw neefje of nichtje, is dit minder vaak het geval. Sommige annuleringsverzekeringen bieden ook dekking bij het overlijden van een goede vriend(in) of het doodgaan van uw hond, kat of paard.

Let op: vaak zijn deze dieren specifiek genoemd in de voorwaarden, daarmee wordt bedoeld dat andere huisdieren niet onder de dekking vallen.

Dekking gebeurtenissen

Verzekeraars dekken in hun voorwaarden vaak ook een aantal specifieke situaties. Zoals de situatie waarin een verzekerde die werkloos was een baan heeft gekregen en daardoor niet met vakantie kan omdat er gewerkt moet worden. Of juist andersom: de situatie waarin u onverwacht wordt ontslagen waardoor een vakantie niet meer zo goed uitkomt. Hiervoor gelden wel aanvullende voorwaarden, zoals de lengte van het dienstverband. Ook mag u bij veel aanbieders annuleren omdat u gaat scheiden. Uiteraard moet het steeds gaan om gebeurtenissen die onbekend waren bij het boeken van de reis en het aangaan van de annuleringsverzekering.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de verschillende reisverzekeringen? Lees meer op onze pagina Reisverzekering of neem contact op voor persoonlijk advies.

Bron: Finfin van Adfiz

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.